preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bukovac Zagreb

 > Knjižnica
Knjižnica

Dobro došli na stranicu knjižnice OŠ Bukovac! Katalog knjižnice

Knjižnica se od ove školske godine nalazi na adresi 8. Požarinje 2a, u prostoru Mjesnog odbora Bukovac. Veselimo se druženju s vama u ovom prostoru dok čekamo našu novu školu. 

Za vrijeme online nastave nastala je i virtualna knjižnica  - mrežna stranica koju su uredile knjižničarke, a sadrži mnoštvo korisnih sadržaja. Kliknite i pronađite nešto vama zanimljivo za čitanje!


Ovdje možete pratiti novosti i događanja u našoj knjižnici, a svoje prijedloge i pohvale šaljite nam na knjiznica.bukovac@gmail.com  smiley

 

Knjižničarke:

Ana Novotny, prof.

Mateja Murković, prof. 


RADNO VRIJEME KNJIŽNICE 2021./22.

*Napomena za roditelje učenika 1. i 2. razreda: ako niste sigurni u kojem smo turnusu, pošaljite nam e-poruku i javit ćemo vam imamo li traženu knjigu i kad možete doći po nju, a tako možete odmah i rezervirati knjigu.

*svaki prvi utorak u mjesecu knjižničarke su na edukaciji u Gradskoj knjižnici  popis potrebnih lektirnih naslova za knjiznicu2021-22.docx

Vijesti iz knjižnice

Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 10. 5. 2022. 16:50

      Projekt Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige ujedinio je i ove godine brojne osnovne škole diljem Hrvatske koje su se okupile na završnici projekta u Kinu Tuškanac 6. svibnja.

 

 

[više]

Noć knjige

Autor: knjiznica bukovac, 26. 4. 2022. 18:09

Kao što je već najavljeno na mrežnoj stranici Škole, i ove godine smo sudjelovali u manifestaciji Noć knjige koja se obilježavala diljem Hrvatske od 22. do 25. travnja. Postali smo još jednom dio priče koja traje jedanaest godina u kojoj je osnovni cilj podsjetiti ljude da je čitanje važno. Zahvaljujemo učenicima i učenicama razredne i predmetne nastave koji su došli na radionice u školsku knjižnicu.

Kako smo se proveli, pročitajte u nastavku, a sve fotografije pogledajte ovdje.

     

 

[više]

Noć knjige - najava

Autor: knjiznica bukovac, 13. 4. 2022. 12:00

I ove ćemo godine obilježiti Noć knjige u školi. Naše zainteresirane učenike u petak, 22. travnja i u ponedjeljak, 25. travnja (od 18 - 21 h) čeka druženje u školskoj knjižnici : rasprava s knjižničarkama o omiljenoj literaturi na temu slobode (ovogodišnja tema je Knjiga kao prostor slobode) i čitanje autorskih radova, radionica blackout poezije,  kreativna radionica izrade straničnika... U nastavku pročitajte više o ovom događanju.

[više]

Nove knjige u knjižnici Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 5. 4. 2022. 13:57

      Na samom početku nastavne godine, Ministarstvo kulture i medija je objavilo natječaj koji je motivirao učenike i učenice da snime videonajavu za knjigu. Naši su učenici petog i šestog razreda uz potporu profesorica hrvatskog jezika snimili zanimljive videonajave. U nastavku pročitajte više...

 

[više]

Virtualno Valentinovo Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 8. 2. 2022. 19:30

Dragi učenici, Valentinovo ili Dan zaljubljenih obilježavamo 14. veljače. Kupid ove godine radi za nas pa ćemo imati virtualno Valentinovo. Upute pročitajte u kratkoj prezentaciji u prilogu! Veselimo se...

                                                        Knjižničarke

[više]

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 27. 1. 2022. 11:13

Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. U prilogu se nalazi plakat koji su pripremile knjižničarke, na kojem se nalazi  popis knjiga o ovoj temi koje možete posuditi u školskoj ili gradskoj knjižnici.

Prije 77 godina 27. siječnja 1945. godine Crvena armija oslobodila je 7500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava u najvećem broju europskih zemalja kao i u Republici Hrvatskoj.

U našoj školi obilježavamo Dan sjećanja na žrtve holokausta na nastavi povijesti, hrvatskog jezika i sata razrednika.

Ovaj nam  dan  postaje podsjetnik da se ovakav zločin ne smije zaboraviti, a na nama ostaje da se pobrinemo da se ovakvo što više ne ponovi!

“TKO ZABORAVLJA ZLOČIN POSTAJE NJEGOV SUDIONIK” (Voltaire)

                                                                              Karmela Tandarić, prof.

                                                                                          

[više]

Donacija knjiga za školsku knjižnicu

Autor: knjiznica bukovac, 20. 1. 2022. 10:51

Naša je knjižnica bogatija za 28 novih lektirnih naslova, sve zahvaljujući inicijativi obitelji Borošak. Martina Gudašić bila je učenica naše škole, a kasnije i teta pričalica koja je u svoje slobodno vrijeme pričala priče najmlađima u bolnici. Svojim je osmijehom uljepšavala njihove teške trenutke pokušavajući uvijek odvesti ih u čarobni svijet mašte. Upravo je njezina nesebičnost motivirala obitelj Borošak da za njezin 28. rođendan doniraju 28 knjiga, znajući da bi njihov anđeo Martina bio ponosan na to. Osnovna škola Bukovac se od srca zahvaljuje na ovoj donaciji! U nastavku pročitajte tekst o Martini i popis obitelji s Bukovca koje su također sudjelovale u ovoj hvalevrijednoj akciji.

    

[više]

Što čitati tijekom praznika?

Autor: knjiznica bukovac, 22. 12. 2021. 13:39

Dragi učenici,

knjižničarke su vam pripremile popise zanimljivih naslova koje možete posuditi u školskoj i/ili gradskoj knjižnici. Prvi popis  je za učenike prvih razreda, drugi za učenike od drugog do šestog razreda, a treći popis je za učenike sedmih i osmih razreda. Uživajte u čitanju! ;) 

[više]

Za naše učenike : poslušajte audio priču "Orašar"

Autor: knjiznica bukovac, 22. 12. 2021. 13:07

Povodom blagdana Mozaik knjiga vam uz najiskrenije čestitke za blagoslovljene blagdane te sretnu i uspješnu Novu godinu šalje audio slikovnicu “Orašar” . Jedna je to od najpoznatijih i najljepših zimskih bajki na svijetu i teško je zamisliti Božić bez nje.
Audio slikovnicu Orašar čita Mirela Matković, a za animacija i izrada špice zadužen je Saša Dal Ponte.

Audio slikovnicu možete otvoriti  putem poveznice: Mozaikova slušaonica / Orašar - E.T.A. Hoffmann - YouTube

[više]

"Knjigoljupci" u Teamsima

Autor: knjiznica bukovac, 26. 10. 2021. 11:53

U Teamsima je kreiran kanal "Knjigoljupci" kojeg vode knjižničarka Mateja Murković i učiteljica hrvatskog Ana Novotny. Zasad je u grupi dvadesetak zainteresiranih učenika predmetne nastave, a pozivamo i ostale učenike - ljubitelje i ljubiteljice knjiga/čitanja/događanja vezanih za knjižnicu da se priključe, možete se prijaviti mailom na knjiznica.bukovac@gmail.com i bit ćete dodani u grupu smiley U teams kanalu "Knjigoljupci" objavljujemo aktualne planove za aktivnosti u knjižnici i školi povodom Mjeseca knjige i inače tijekom cijele godine, kao i različite kvizove, obavijesti o radionicama, natječajima u školi i izvan nje itd. Vidimo se online i uživo! 

[više]

Mjesec hrvatske knjige 2021. i Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Autor: knjiznica bukovac, 15. 10. 2021. 12:17

15. listopada počinje Mjesec hrvatske knjige -  manifestacije kojom se tijekom mjesec dana, do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi i knjižnicama, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. 

Kao i svake godine, naša se škola uključila u Nacionalni kviz za poticanje čitanja, natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. U nastavku pročitajte više...

 
[više]

Povrat knjiga u školsku knjižnicu

Autor: knjiznica bukovac, 12. 6. 2021. 14:16

Dragi učenici,

podsjećamo vas da posuđene knjige vratite na vrijeme u našu školsku knjižnicu ;)

[više]

Noć knjige 2021.: Ljekovita moć knjige

Autor: knjiznica bukovac, 26. 4. 2021. 13:47

U petak, 23. travnja od 19 do 21 sati u našoj se školskoj knjižnici održala Noć knjige. Sudjelovalo je deset zainteresiranih učenika šestih i sedmih razreda. Ljubav prema knjizi i čitanju učenici su, kao i svake godine, obilježili nizom aktivnosti s knjižničarkama (a ove godine i s profesoricom glazbenog) i proveli zabavnu večer. U nastavku pročitajte detaljnije, a sve fotografije pogledajte ovdje.

[više]

2021. - Godina Marka Marulića

Autor: knjiznica bukovac, 20. 4. 2021. 15:38

Povodom obilježavanja 500. godine tiskanja Judite Marka Marulića, a na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika, Hrvatski sabor donio je 9. travnja 2021. godine Odluku o proglašenju 2021. Godinom Marka Marulića. Nizom znanstvenih i kulturnih događanja obilježavat će se od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine. To je datum kada je pjesnik Marko Marulić potpisao završetak epa, prvoga potpisanog autorskog djela na hrvatskom jeziku.
Ove se godine obilježava 500. godina tiskanja Marulićeve Judite
, prve autorske knjige na hrvatskom jeziku, koja je Maruliću priskrbila epitet Oca hrvatske književnosti. Judita je prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti napisan 1501. na starohrvatskom čakavskom jeziku u dvostruko rimovanim dvanaestercima, a objavljena je u Veneciji 1521. godine. Za Marulićeva života doživjela čak tri izdanja u 18 mjeseci i kao takva svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima.

[više]

Blackout poezija Dobriše Cesarića u Godini čitanja

Autor: knjiznica bukovac, 14. 4. 2021. 16:55

U Godini čitanja jedan je od izazova i čitanje poezije, a pogotovo kad je poezija i lektira. Čitati poeziju za lektiru nije baš najzanimljivije. Kako ne bi uvijek tražili temu, motive, pjesničke slike, učenici  7.a i 7.b razreda  zajedno sa svojom profesoricom hrvatskoga jezika Natašom Gaščić Đurkan upoznali su se s drugačijom metodom čitanja poezije - blackout poezijom. To je novija metoda interpretacije pjesme koja uključuje odabir riječi iz pjesme te crtež pa tako nastaje neka nova pjesma. Učenici su pročitali zbirku pjesama Dobriše Cesarića i odabrali jednu pjesmu koja nije mogla biti kraća od tri strofe. Pjesmu su trebali prepisati na papir te zaokružiti za njih najvažniju riječ u pjesmi. Zatim su odabrali druge pjesme iz riječi po svom odabiru. Ostale riječi su potamnili u obliku crteža koji je tematski vezan uz pjesmu.
Kako je to na kraju izgledalo, pogledajte na poveznicama:
 
[više]

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Autor: knjiznica bukovac, 22. 2. 2021. 16:52

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje odabrao je 22. veljače za Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Povodom obilježavanja prvoga Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva Institut je na svoje stranice Hrvatski u školi pripremio malu školu glagoljice, provjeru znanja glagoljice i memorijsku igru Glagoljica pamtilica.

Posjetite navedene poveznice i zabavite se rješavajući kvizove! 

[više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: knjiznica bukovac, 5. 2. 2021. 09:13

Svjetski dan čitanja naglas ove se godine održao 3. veljače. U svakoj zemlji obilježava se drugačije, ovisno o njezinom razvoju, mogućnostima i potrebama.  Mi smo ovaj dan obilježili radionicama za velike i malene. Ovo je prvi u nizu ovogodišnjih događaja organiziran u našoj knjižnici kojim obilježavamo Godinu čitanja. U nastavku pročitajte kako sedmaši povezuju knjige s modernom tehnologijom i čitaju li naglas, te kako učenici trećeg razreda slušaju i čitaju bajke.

   

[više]

2021. - Godina čitanja

Autor: knjiznica bukovac, 21. 1. 2021. 12:20

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. I u našoj će se školi, kao i svake godine, održavati različite aktivnosti za poticanje čitanja.

Godina čitanja realizacija je mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. U nastavku pročitajte opširnije...
 

[više]

Rad knjižnice uz poštivanje epidemioloških mjera

Autor: knjiznica bukovac, 2. 10. 2020. 10:16

Dragi učenici i roditelji!

Sukladno Smjernicama za rad školskih knjižnica donosimo nekoliko pravila o načinu rada knjižnice u uvjetima epidemije COVID 19:

  • U knjižnici prema epidemiološkim mjerama smije biti najviše 5 osoba, uz knjižničarku.
  • Knjige ćete prilikom povrata ostavljati u kutiju pokraj pulta.
  • Knjige možete također rezervirati putem chata na Teamsima, slobodno se javite knjižničarkama.
  • Knjižničarke će nositi masku i rukavice te dezinficirati knjige i pult nakon svakog korisnika.
[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Anketa 8.-ih razreda

Mole se učenici 5.-8.ih razreda da za kraj godine klikom na donju sliku ispune anketu: 

 
E DNEVNIK

Priloženi dokumenti:
Letak-za-roditelje.pdf

 
ŠKOLSKI LIST

 
RASPORED ZVONA

PREDMETNA NASTAVA (ŽUTI BRIJEG)

Ujutro

1. sat 8:00 - 8:40

2. sat 8:50 - 9:30

3. sat 9:40 - 10:20

4. sat 10:30 - 11:10

5. sat 11:15 - 11:55

6. sat 12:05 - 12:45

7. sat 12:50 - 13:30

Popodne

0. sat 13:40 - 14:20

1. sat 14:25 - 15:05

2. sat 15:10 - 15:50

3. sat 16:00 - 16:40

4. sat16:50 - 17:30

5. sat 17:35 - 18:15

6. sat 18:20 - 19:00

7. sat 19:05 - 19:45

 
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
LEKTIRA

 
MOBILNOST/MOBILITY

  English version

 
NAJAVA DOGAĐANJA

 

 

 

 

Klikom na sliku poslušajte pjesmu

"Paketići od srca" (tekst)

 
DOKUMENTI
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
ŠKOLSKA STRANICA
 
POVEZNICE

 
NATJEČAJI

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2012.

Ukupno: 915722
Ovaj mjesec: 4282
Ovaj tjedan: 923
Danas: 22
 
 > Knjižnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Bukovac Zagreb / Trnac 42, HR-10000 Zagreb / www.os-bukovac-zg.skole.hr / os-zagreb-033@os-bukovac-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju